Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najczęstsze problemy wiążące się z separatorami tłuszczu

Restauracje, stołówki i wszelkie przetwórcze zakłady zmagają się niejednokrotnie z różnorodnymi trudnościami związanymi z działaniem odtłuszczających układów. Jednym z bardziej poważnych problemów jest nieodpowiedni dobór rozmiaru urządzenia do skali prowadzonego biznesu.

Zbyt mały separator nie nadąża z oczyszczaniem ścieków, przez co sporo tłuszczu może się przedostać do kanalizacji mimo teoretycznie zainstalowanego sprzętu. W przypadku zbyt dużych urządzeń następuje z kolei zjawisko zastoju ścieków, co sprzyja powstawaniu osadów i nieprzyjemnych zapachów.

Częstym źródłem kłopotów mogą także być uszkodzenia mechaniczne, jakie mogą się pojawić podczas nieumiejętnego czyszczenia separatorów lub w trakcie prac remontowych w bliskiej odległości. Dziura w zbiorniku, przerwane uszczelki czy pogięte przegrody mogą zakłócić prawidłowe przepływanie ścieków i w ten sposób obniżają skuteczność samej separacji. Tego typu uszkodzenia wykrywane są zazwyczaj dopiero wówczas, gdy jest robione czyszczenie separatorów tłuszczu.

Personel nie zdaje sobie często sprawy, jak istotnej jest codzienne kontrolowanie stanu technicznego urządzenia i natychmiastowe zgłaszanie dostrzeżonych nieprawidłowości. Kolejny poważny problem dotyczy jakości wody wpływającej do separatora. Środki chemiczne stosowane do mycia naczyń i sprzątania kuchni mogą emulgować tłuszcze, czyli rozbijać je na drobne cząstki, które nie ulegają naturalnemu oddzieleniu w separatorze. Sporo firm także zaniedbuje przegląd separatorów, nie stosując się do harmonogramu konserwacji ustalonego przez producenta.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz