Miód to słodki, lepki i aromatyczny produkt, który powstaje, gdy pszczoły kolekcjonują nektar z kwiatów oraz wstępują z nim do ula. Należy do jednych z najstarszych znanych człowiekowi źródeł słodyczy i jest powszechnie stosowany jako słodzik do herbaty, ciast, wypieków oraz wielu różnych potraw. W zależności od regionu, z którego pochodzi, miód może mieć przeróżne smaki i barwy, bo nektar pochodzący z rozmaitych kwiatów ma reprezentatywne przymiotniki. Np. miód wrzosowy ma jasnożółty kolor, a miód lipowy jest jasny i ma delikatny smak. Krańcowy smak oraz zabarwienie miodu zależy też od tego, jakie procesy fabrykowania i gromadzenia zostaną na nim zastosowane.
Spadź jodłowa ma wiele pozytywnych atrybutów zdrowotnych i może być stosowany w celach terapeutycznych. Np. ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, co może wesprzeć w zwalczaniu infekcji oraz łagodzeniu stanów zapalnych w ciele. Miód jest też dobry dla ustroju trawiennego i może pomóc w leczeniu chorób jelitowych. Dużo osób stosuje miód jako naturalny medykament na kaszel oraz przeziębienie, ponieważ ma działanie wykrztuśne oraz łagodzące podrażnienia gardła.
Warto jednak pamiętać, iż miód nie ma obowiązek być podawany latoroślom poniżej 1 roku życia, ponieważ może zawierać bakterie, jakie mogą być niebezpieczne dla ich zdrowia. Miód jest też bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, jakie mogą pomóc w hamowaniu chorobom serca, choróbskom układu krążenia, a też chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera. Należy niemniej jednak pamiętać, że miód jest produktem wysokokalorycznym oraz spożywany w nadmiarze może prowadzić do nadwagi i innych komplikacji zdrowotnych. Należałoby zawsze zachować umiar w jego spożyciu.
W współczesnych czasach egzystuje wiele rodzajów miodów przystępnych na rynku, a ich jakość oraz skład mogą się w dużej mierze różnić w zależności od pochodzenia. Należałoby wobec tego zwracać uwagę na etykietę i wybierać miody pochodzące z zaufanych źródeł. Pokrótce, miód to nie tylko jadalna czułość, ale też należyty towar spożywczy oraz leczniczy.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.